Het boek De cinema volgens Hitchcock van François Truffaut is gebaseerd op gesprekken met Alfred Hitchcock. Het wordt aanzien als dé filmbijbel en is ook het vertrekpunt voor QUE SERA SERA / HITCHCOCK TRUFFAUT CAVETT GODARD / POUR QUI POUR QUOI van tg STAN. De voorstelling is nu zaterdag bij ons te zien.
Om de suspense alvast op te drijven … hier zijn vijf weetjes over Alfred Hitchcock.
1. De meeste van zijn vroegste films zijn verdwenen
Hitchcock begon als maker van stille films en de meeste daarvan zijn onvindbaar. De oudste film die deels werd teruggevonden is The white shadow uit 1923, een film over tweelingzussen – eentje goed-, eentje kwaadaardig. Drie van de zes banden van de film bleken ongemerkt in een filmarchief in Nieuw-Zeeland te zitten, na een schenking door de kleinzoon van een filmoperateur. In 2011 ontdekte men dat hem om een halve film van Hitchcock ging.
2. Hij deed veel cameos
In maar liefst 39 van zijn films is Hitchcock zelf ook te zien. Meestal kort en op de achtergrond als passerende voetganger, of als passagier op de bus. Zijn meest creatieve cameo zit in Lifeboat uit 1944. Hij is te zien met een voor-en-na-foto in een krantenadvertentie voor het product Reduco Obesity Slayer dat gewichtsverlies belooft.
3. Hij hield van practical jokes
Hitchcock was het soort man dat kraaide van de pret als hij ongezien scheetkussens op de stoelen van zijn collega’s kon plaatsen. Ooit nodigde hij gasten uit voor een diner bij hem thuis en liet hij al het voedsel blauw kleuren. Tijdens de opnames van zijn film The 39 steps liet hij voor een scène de twee hoofdacteurs met handboeien aan mekaar vastklikken. Daarna deed hij alsof hij de sleutel kwijt was. De twee acteurs bleven urenlang aan elkaar vastgeketend tot Hitchcock ‘toevallig’ het sleuteltje vond onderin zijn jaszak. Toen bleek dat de acteurs de grap maar matig konden appreciëren zei Hitchcock dat hij het met opzet had gedaan om de chemie tussen hen te stimuleren.
4. Hij maakte een documentaire over Nazi-concentratiekampen
Net als andere Hollywoodregisseurs maakte Hitchcock propagandafilms voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de zomer van 1945 hielp hij met het verzamelen van beelden uit de concentratiekampen voor de documentaire Memory of the camps. De uitermate schokkende film zou vertoond worden in Duitsland, maar toen hij klaar was besliste de Britse overheid om dat toch niet te doen. Ze wilden het al kreupele moreel van de Duitse bevolking niet nog een grotere klap toebrengen. Memory of the camps bleef onuitgebracht tot de jaren 1980, toen de film vertoond werd op enkele festivals en op de openbare televisie.
5. Hij won nooit een Oscar
Vijf keer genomineerd voor een Oscar met Rebecca, Lifeboat, Spellbound, Rear Window en Psycho, maar nooit gewonnen. Om het met zijn eigen woorden te zeggen: “Altijd een bruidsmeisje, nooit een bruid.” Uiteindelijk kreeg Hitchcock toch een lifetime achievement Oscar in 1967. Hij gaf een van de kortste aanvaardingsspeeches ooit: “Thank you … very much indeed.”