Xander De Rycke komt in november naar De Grote Post met de nieuwste Xander De Rycke houdt het voor bekeken (#HHVB). Vorig jaar spaarde hij niemand in het Vlaamse medialandschap.
— Phéline Thierens —
Wie of wat neem je deze keer onder de loep?
Xander: “Xander De Rycke houdt het voor bekeken wordt meer van hetzelfde, deze keer in een nostalgisch jasje. VTM bestaat 30 jaar, daar ging een heel jaar van alles mee gebeuren, maar dat viel mij eigenlijk serieus tegen. Echt een teleurstelling.”
Hoe bedoel je?
Xander: “30 jaar geleden was VTM nog het tegenovergestelde van de BRT. Rebels, en ze durfden het groots aanpakken. Programma’s als Wie ben ik (komisch spelprogramma uit de jaren ‘90, red.), dat was gigantisch. Hun panel bestond op een bepaald moment uit Urbanus, Ingeborg, Anne De Baetselier, toenmalig burgemeester Antoine Denert – een echte NVA-dude, en de legendarische Jean-Pierre Van Rossem, met Goedele Liekens als presentatrice. Die oudejaarsspecial alleen al trok twee miljoen kijkers, dat kunnen we ons nu toch niet meer inbeelden!”
Vanwaar die fascinatie voor 30 jaar VTM? Ben jij zelf een nostalgisch iemand?
Xander: “Ik ben sowieso een grote fan van oude tv. Het was allemaal nog niet zo gepolijst toen, alles mocht precies. En 30 jaar VTM, ja … Ze hebben Blind Date hernomen, maar dat is toch niet meer hetzelfde. De laatste vijf jaar zitten BV’s als Niels Destadsbader en Nathalie Meskens in de VTM-special, maar het is toch altijd veel te braaf. Oké, Walter Capiau die kinderen op de mond kuste in De Kinderacademie en andere foute dingen heeft gedaan, dat was er misschien over. Maar ze doen precies alsof die eerste 25 jaar nooit bestaan hebben. Ze mogen toch niet beschaamd zijn voor die geschiedenis. Dus daarover wil ik het hebben.”
Welke thema’s wil je nog aansnijden behalve 30 jaar VTM?
Xander: “Ik heb het ook altijd graag over Vlaamse cinema. De laatste drie jaar stof genoeg, dan heb ik mijn show telkens moeten openen met een reeks geflopte films. Maar dit jaar was uitzonderlijk goed, bijna revolutionair. Girl heeft het heel goed gedaan, en er was De Collega’s 2.0. Al vulde die laatste de verwachtingen niet echt in.”

Het Frank Sinatra-gevoel
Met Xander De Rycke houdt het voor bekeken ga je sinds 2016 – of 1988 als we de trailer op je website mogen geloven – langs de Vlaamse cultuurhuizen. Hoe ben je geëvolueerd?
Xander: “Een kwaliteitsverschil is er sowieso. Ik ben ondertussen veel beter geworden in mijzelf duiden. Bij mijn allereerste show dacht ik nog, ik zie wel wat werkt. Slaat het niet aan of snapt niemand er iets van, dan vegen we dat onder de mat. Maar van vijf geplande shows gingen we toen naar twaalf, dus dat is redelijk goed afgelopen (lacht). Nu kruipt er meer tijd, geld en ruimte in de voorbereidingen, dus leg ik de lat automatisch hoger …”
“Er zijn ook dingen die ik nu niet meer doe. Ik let bijvoorbeeld meer op met beledigingen als het over het uiterlijk van mensen gaat. Of als ik zelf kritiek op andere stand-up shows heb – over spanningsbogen of persoonlijke grappen die niet aankomen – moet ik oppassen dat ik niet in dezelfde val loop en mezelf in de voet schiet natuurlijk.”
Michael Van Peel en Geert Hoste stoppen met hun eindejaarsconferences. Bert Gabriëls wordt getipt als waardige opvolger – of ben jij de ongekroonde koning van de eindejaarsconference?
Xander: “Ik zie mezelf eigenlijk nooit in het vaarwater van Van Peel, Hoste of Gabriëls. Politiek en actua, daar heb ik een minder uitgesproken mening over. Wat ik wil brengen, is materiaal dat bij hen net ontbrak. Die hebben weinig met popcultuur. Toen K3 stopte bijvoorbeeld: niemand sprak daarover. En ik dacht, ik kan dat, dus ik ga het daar gewoon over hebben. Grappig zelfs, ik bedenk net dat wanneer mijn tour stopte, die van Van Peel altijd begon. Ik denk dus niet dat hun publiek bij mij gaat terecht komen. Mijn vorm is ook een andere vorm.”
Wat staat er behalve Xander De Rycke houdt het voor bekeken nog op de agenda het komende jaar?
Xander: “Volgend jaar in maart komt er ook een gewone stand-upshow, Bekend & Bescheiden. Die ben ik nu aan het voorbereiden. Het wordt ook mijn persoonlijkste show tot nu toe. Alle materiaal van stand-up comedians is natuurlijk tot op zeker hoogte persoonlijk. Maar het is de eerste keer dat ik een blik in mijn privéleven ga geven, laat ons het zo zeggen. Bekend & Bescheiden wordt bombastisch, gigantisch, meer een Frank Sinatra-gevoel in grote zalen (lacht).”