Équipe volontaire is een interviewreeks met de vrijwilligers van De Grote Post. Ze scheuren tickets, gidsen in ons gebouw, nemen foto’s, doen interviews, ontvangen artiesten en maken lekker eten voor ze klaar. De Grote Post is De Grote Post dankzij hen. Ze verdienen dan ook hun plek in de schijnwerpers.
Fatima Bouddoufi is vrijwilliger bij De Grote Post, bij de sociale kruidenier Antenne en bij koepelorganisatie FMDO.
— Interview en foto’s Ilse Philips, VIRAAL multimedialab De Grote Post —

Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Amsterdam. Toen ik zeventien was, werd ik tegen mijn wil uitgehuwelijkt aan een man uit Mechelen. Mechelen was een vreemde stad voor mij, ik kende er niets of niemand. Het was een slecht huwelijk, mijn zes kinderen en ikzelf werden geslagen door mijn man. Ik heb vijftien jaar in Mechelen gewoond en ik kende nog steeds weinig van de omgeving toen ik met hulp van Kind en Gezin mijn echtgenoot verliet. Samen met mijn kinderen kwam ik terecht in het vluchthuis Oase in Oostende. Ik werd er warm en goed opgevangen. Ik kon daarna ook terecht bij het sociaal huis en zo leerde ik Antenne kennen.
Wat doet Antenne?
Antenne is een sociale kruidenier op de Torhoutsesteenweg. Een winkel met kwaliteitsvolle, duurzame en gezonde voeding voor mensen in armoede. Personen met financiële moeilijkheden kunnen er, tijdelijk, winkelen. Antenne doet ook aan wijkwerking en vorming in het Westerkwartier. Ik startte er als vrijwilliger. Helpen in de winkel, maar ook bij wijkprojecten. Via Antenne kwam ik dan in contact met FMDO, de Federatie van Mondiale Democratische Organisaties. Dat is een koepelorganisatie die sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond ondersteunt.
Wat is je rol bij FMDO?
Ik ben een soort gezondheidsambassadeur bij FMDO. Ik geef gezondheids-en voedingsadvies en kankervoorlichting aan mensen van vreemde origine. Ik ga ook naar scholen om te praten over migratie. Over hoe we kunnen omgaan met mensen van vreemde origine. Niet te belerend, maar aan de hand van spelletjes. Met FMDO kwamen we op een dag op bezoek in De Grote Post en de plek beviel me heel erg. Nu ben ik hier dus ook actief als vrijwilliger, ik doe artiestenonthaal en ticketcontrole. Ik vind het heel fijn omdat ik weer zoveel nieuwe mensen leer kennen, elk met hun eigen verhaal. De Grote Post is voor Oostendenaren meer dan een cultuurcentrum, het is een ontmoetingsplek, een warm nest, mét lekkere koffie. De minister van cultuur zou die meerwaarde van cultuur moeten zien. Wat in De Grote Post wordt aangeboden gaat verder dan de voorstelling zelf, het zorgt voor integratie van diverse groepen in de maatschappij. Mensen worden opgevangen zonder dat het hulpverlening is, en men kan er Nederlands oefenen.
Waarom doe je zoveel vrijwilligerswerk?
Ik wil iets betekenen voor anderen en ik ben ook dankbaar voor alle steun die ik heb gekregen in het verleden. En er is er nog een reden. Toen ik in 2000 in Oostende aankwam, kon ik een opleiding tot bejaardenverzorgster volgen. Ik deed dat werk gedurende twaalf jaar met veel plezier. Maar in 2012 kreeg ik ernstige rugklachten. Mijn lichaam kon het zware werk niet meer aan. Vrijwilligerswerk lukte wel nog. In 2018 kreeg ik dan kanker, maar ik genas. Ernstig ziek zijn doet je stilstaan bij de betekenis van het leven en ik wou iets terugdoen voor Oostende en de mensen. Ik ben iemand die als ik krijg, ik ook heel veel geef.
Je hebt al grote tegenslagen gekend, maar je lijkt niet bitter of boos.
Aanvankelijk was ik wel boos op mijn ouders omdat ze me hadden uitgehuwelijkt. En boos op mijn ex omdat hij financieel niet wilde bijdragen. Maar dat heb ik losgelaten. Ik was de rechtszaken beu. Ik geniet nu van het positieve werk dat ik doe. De mooiste momenten in mijn leven draaien niet om geld, het is de tijd met mijn kinderen en ontmoetingen met mensen die me het gelukkigst maken. Mijn motto is: steeds vooruit. Af en toe, wanneer ik een gelijkaardig verhaal hoor, komt de pijn nog eens naar boven, maar die ebt dan ook weer weg. Het is het verleden.

BIO Fatima Bouddoufi
Fatima is 49
Geboren in Amsterdam
Werd op haar 17de uitgehuwelijkt en verhuisde naar Mechelen
Kreeg 6 kinderen
Verliet in 2000 haar man na partnergeweld
Kwam met haar kinderen terecht in Oostende
Werkte als bejaardenverzorgster tot 2012
Overwon kanker in 2018
Doet vrijwilligerswerk bij Antenne, FMDO en De Grote Post