Op 6, 7 en 8 december houden we een Woolfweekend, met twee nieuwe bewerkingen van de toneelklassieker Who’s Afraid of Virginia Woolf? en een ontbijtgesprek. Wie is bang (met een tekst van Tom Lanoye) en WAOVW (Mesut Arslan/KVS) zijn al geruime tijd uitverkocht, maar voor het ontbijtgesprek van De Zendelingen zijn er nog kaartjes.
De toneelklassieker heeft alles om acteurs te laten schitteren en de thema’s blijven relevant, dus zijn er met regelmaat nieuwe opvoeringen en bewerkingen. Wij blijven hier nog even bij het oorspronkelijke stuk van Edward Albee uit 1962, met vijf bijzondere feiten …
1. Edward Albee vond zijn titel … op toilet
‘Who’s Afraid of Virginia Woolf?’ stond met een spuitbus gespoten op een toiletspiegel in een bar in Greenwich Village, New York. Edward Albee zag de graffiti op een avond in 1954 en vond de titel perfect passen bij een stuk dat hij aan het schrijven was, onder meer omdat hij refereert aan de slagzin ‘who’s afraid of the big bad wolf ‘ uit de Disneyfilm De drie kleine biggetjes. Net het soort intellectuele grap dat de personages uit zijn verhaal zouden maken.
2. Drie personages zijn genoemd naar historische figuren
Het personage George is genoemd naar de allereerste president van de V.S., George Washington. En Martha naar diens vrouw, Martha Dundridge. In de eerste versie van het stuk had het personage Nick nog geen naam. Naar hem werd enkele verwezen met ‘Liefste’. In latere versies gaf Edward Albee hem de naam Nick, naar de president van de Sovjet-Unie, Nikita Chroesjtsjov. Het was toen volop Koude Oorlog.
3. In het originele script zat nog meer gevloek en geweld
De tekst van het stuk staat bol van vulgariteiten en schuttingtaal. Al was het oorspronkelijk nog erger. Edward Albee maakte net voor de première verschillende aanpassingen aan het script . Op het laatste moment veilde hij enkele passages met expliciet taalgebruik bij en hij schrapte ook een paar regie-aanwijzingen over fysiek geweld tussen George en Martha.
4. Bekende acteurs waren te bang om mee te spelen
Een reeks bekende acteurs bedankte voor de rollen van de originele productie. Ze vonden die te riskant voor hun verdere carrière. De agent van Henry Fonda kreeg het script toegestuurd en toonde het niet eens aan zijn beroemde klant. Actrice Katherine Hepburn, bijgenaamd First Lady of American Cinema en met een recordaantal Oscars op de schouw, kreeg de rol van Martha aangeboden maar wees die af, ze zei dat ze niet goed genoeg was voor de rol.
5. Edward Albee won een Pulitzerprijs … en verloor ‘m dan weer
In 1963 kreeg Edward Albee de prijs voor Beste Drama van het Pulitzercomité voor Who’s Afraid of Virginia Woolf?. Maar omwille van het profane taalgebruik en het controversiële thema maakte de raad van bestuur van datzelfde comité die beslissing weer ongedaan. Ze kozen ervoor om in 1963 geen prijs voor Beste Drama toe te kennen. Als mensen Edward Albee later vroegen hoeveel Pulitzerprijzen hij gewonnen had, antwoordde hij: drie-en-een-half.
(bron: http://www.coursehero.com)