Aerial circus // … of aerial dance, is een circusdiscipline waarbij je traint en performt met o.a. luchtkabels, ringen, zijden linten en trapezes.
Be Flat // Een Gents circusduo dat acrobatisch circus mixt met urban sports en altijd de omgeving als decor voor hun stunts gebruikt. Het publiek krijgen ze vlotjes mee in hun fratsen. Warm aanbevolen op 24 mei 2020 in De Grote Post.
Coca cola // Geen verfrissend suikerdrankje in deze context, wel een dubbele salto met een korte onderbreking tussen de eerste en tweede omwenteling.
Dumbo // De knuffelolifant van het circus. Vroeger tenminste. Wilde dieren komen in het moderne circus niet meer aan bod. Liever artiesten die ons omverblazen, ontroeren, of doen lachen en huiveren.
ESAC // De Ecole Supérieure des Arts du Cirque in Brussel is één van de weinige professionele circusscholen in Europa. De artiesten die er afstuderen behalen na een driejarige studie hun diploma en specialiseren zich naast circustechnieken ook in dans, theater, recht, anatomie, biomechanica en voedingsleer.
Flying circus // Circus is de naam die het zootje ongeregeld van Monthy Python meekreeg van hun afdelingshoofd omdat ze met z’n zessen altijd als een circus op de BBC rondliepen. De Flying voegden John Cleese en kompanen er zelf aan toe om minder als circus en meer als helden uit de Eerste Wereldoorlog over te komen.
Grensgeval // … brengt beeldend circus- en geluidstheater dat volwassen thema’s onderzoekt vanuit een kinderlijke intuïtie. Als resident maakten ze in De Grote Post al Plock! en gaan ze dit jaar, in samenwerking met Aifoon, in première met Murmur op zondag 27 oktober.
Humor // … maakt volgens redacteur Bram Dobbelaere van Circuscentrum deel uit van de Belgische circusidentiteit. Elke Belgische circusartiest die bijvoorbeeld in Frankrijk optreedt, krijgt sowieso wel eens te horen dat Belgen extreem bedreven zijn in autodérision, de kunst om met zichzelf te lachen.
In de tijd // … van de Romeinen was circus de naam van een ronde renbaan voor paardenrennen. Circus in het Latijn betekent cirkel en dat zie je ook terug in de vorm van de klassieke circusarena vandaag.
Jongleren // … was volgens Wikipedia in de middeleeuwen de bezigheid van een joculator, een veelzijdig acrobaat die bijvoorbeeld ook zong.
Kettingzaag // Verschillende jongleurs zochten naar andere objecten met een zekere kegelvorm om hun act mee uit te werken. Geliefde voorwerpen zijn tennisraketten en kettingzagen.
Lachlan Binns // … is een acrobaat uit het Australische gezelschap Gravity & Other Myths. In hun nieuwe spectaculaire voorstelling A simple space (8+) zoeken Lachlan en zijn maats hun fysieke grenzen op, voortgedreven door live slagwerk. In De Grote Post op zondag 1 december.
Main-à-main // … of hand-op-hand acrobatie. Heeft in tegenstelling tot sommige andere circusdisciplines genoeg aan twee personen en de vloer. Partneracrobatie die bijvoorbeeld vaak voorkomt in de shows van Cirque Du Soleil.
Nouveau Cirque // … was een gekend circus in Parijs, opgericht in 1886 – de eigenaar, Joseph Oller, had eerder al het befaamde Moulin Rouge-theater helpen oprichten. Nouveau Cirque was in die tijd één van de enige gebouwen in Parijs die volledig elektrisch werden verlicht.
Objectmanipulatie // … gebeurt wanneer één of meerdere personen een behendigheidsspel met één of meerdere objecten aangaan. Dat kunnen ballen, hoepels, ringen, devil sticks of zelfs vuur zijn.
Pantomime // … of kortweg mime, is een vorm van visueel theater. De acteurs beelden een situatie of verhaal uit met gebaren en lichaamstaal. Mime wordt gebruikt om emoties uit te uitdrukken, handelingen uit te beelden en personages te karakteriseren. Heel populair in het circus van de 18de en 19de eeuw.
Quick-change // Wanneer een performer of goochelaar voor zijn publiek van kostuum wisselt in slechts een paar seconden.

Renz // Circus Renz was een Duits circus opgericht door Ernst Jakob Renz (1815-1892) in 1842 onder de naam Circus Olympic. In 1850 werd het officieel Circus Renz. Het groeide uit tot het bekendste circus van Europa.
Siteswap // Een systeem waarmee jongleerpatronen in kaart worden gebracht. Het systeem codeert het aantal tellen van elke worp en de hand waarnaar het object (zoals een jongleerbal) gaat, en gaat daarbij uit van een constant ritme: er wordt maar één object tegelijkertijd gegooid, en de worpen vinden plaats op de tellen.
There There Company // … bestaat uit Hanna Mampuys en Toon Van Gramberen. Samen en apart maken ze uitdagend hedendaags circus, onder andere als residenten in De Grote Post. Dit seizoen brengen ze Softies (8 maart) en Carrying my father (14 juni).
Under-stander // … is een Engelse term voor de man of vrouw aan de basis van een menselijke piramide, ter ondersteuning van de andere acrobaten. Ook wel de bottom man of bottom woman genoemd.
Vlag // Een klassieke figuur voor mastartiesten. Bij de human flag neemt de artiest met beide handen de mast vast en hangt zijn opgespannen en opengesperde lichaam als een vlag. De pieds de fer is het omgekeerde, dan hangt hij met de bovenste voet rond de paal en de onderste voet op de paal.
Waaier // Indertijd was het als koorddanser gebruikelijk om een waaier, parasol of ander attribuut vast te hebben bij het oversteken van je koord. Amper functioneel, eerder decoratief.
XTC // … was een Britse band die hits had met Dear God en Senses working overtime. In 1983 brachten ze het nummer Frost circus uit als B-kant. Een lieflijk instrumentaaltje dat klinkt als een circus van ijspegels.
Y // Een houding waarbij het lichaam van de trapezist de vorm van een Y aanneemt, met de benen open en het hoofd naar beneden.
Zotheid // Humanist Desiderius Erasmus schreef in zijn Laus Stultitiae (Lof der Zotheid): ‘De woorden die een wijs man zijn leven zouden kosten, schenken ons verbazend veel plezier wanneer ze uitgesproken worden door een clown’.