Van 28 januari tot en met 10 februari 2019 werken Hanne Vandersteene en Mahlu Mertens, samen Grensgeval en Camiel Corneille en Stijn Dickel (aifoon), in residentie aan Murmur, een vervolg op het onderzoek dat begon met de succesvolle familievoorstelling Plock! Murmur gaat op 27 oktober 2019 in première in De Grote Post.
(foto © Bart Grietens)
Grensgeval
Hanne Vandersteene en Mahlu Mertens vormen samen de kern van grensgeval, een gezelschap dat voorstellingen maakt met en/of voor kinderen en jongeren. Ze vertrekken steeds vanuit kinderlijke fantasie en intuïtie om volwassen thema’s te onderzoeken. Het resultaat van dit proces is een nieuwe, bewust naïeve, logica, gemixt met een dosis anarchie en punk. Hun werk is sensorisch. Ze maken theater dat niet enkel visueel prikkelt, maar ook experimenteert met geuren, geluiden, tast of smaken en zo een eigen verbeeldingswereld schept. Grensgeval gelooft in de meerwaarde van een kruisbestuiving tussen verschillende (kunst)disciplines en wil steeds op die grens opereren. Murmur is een vervolg op het onderzoek dat begon met Plock! en dat ze voeren met acrobaat en strapsartiest Camiel Corneille en geluidskunstenaar Stijn Dickel van aifoon.
Q&A met Hanne en Mahlu
- Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?
Thematisch baseren we ons voor deze voorstelling op het posthumanisme, een stroming binnen de filosofie die de positie van de mens in vraag stelt. De mens is vandaag de dag niet langer de maat der dingen (humanisme), maar is verbonden in een groot netwerk met alles om zich heen: dieren, machines, landschappen, technologie, bacteriën, virussen, objecten.
- Als je je creatie/project in een gevoel zou omschrijven, welk zou dat dan zijn?
Zwermbewustzijn, het gevoel deel te zijn van een groter geheel waarin alles met elkaar verbonden is. Dat kan beklemmend zijn, maar ook troostend of bevrijdend.
- Welk boek/film/muzieknummer leunt nauw bij het thema van jouw residentie aan?
De documentaire Microkosmos en YouTube clips van vallende robots, het geklik en gesis en gebrom van elektrische apparaten.
- Welk dier zou je graag willen zijn?
Een schaatsenrijder, een rups, een stier. Maar soms willen we in deze voorstelling ook net een ding zijn. Een stevige muur, of een brullende speaker.
- Wat houdt je ’s nachts wakker?
De fantastische, maar ook beangstigende veelheid aan mogelijkheden die je ontdekt aan het begin van je creatieproces.
Residentieproject: Murmur

Murmur: fluisteren; murmelen; brommen; morren; kabbelen; klateren; ruisen
Murmur gaat over de (on)mogelijke grenzen tussen mens, natuur en ding. Kan een mens een ding worden? Of een machine, of een dier? Kan een ding tot leven komen? En kan een object soms ook dierlijk zijn?
Camiel zwiept, smijt en slingert met speakers waaruit natuurgeluiden klinken. Hij bedekt ze, dempt ze, deelt ze uit. Zo maakt hij live een acrobatische, bewegende geluidscompositie. Hij plakt speakers op zijn lijf, gaat de lucht in. Is hij een helikopter? Een zwerm spreeuwen? Een cocon? Of toch gewoon een zoekende mens? Hij hijst een krakende speaker op zijn rug, sleept als een slak over de grond.
Plots beginnen de rugzakken van het publiek te zoemen en wordt alles en iedereen deel van een wervelwind van geluid. Ben je een mens in een groep? Een dier in een zwerm? Of een instrument in een compositie? Of ben je het allemaal tegelijk?
Murmur is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist.
Een voorstelling voor iedereen die wel eens meer dan alleen mens wil zijn.
Bekijk hier een korte teaser.