Van 8 januari tot en met 1 februari 2019 werkt Yinka Kuitenbrouwer in residentie aan Morgen werd alles anders, een documentaire onderzoeksvoorstelling over onze verantwoordelijkheid voor de toekomst en de prijs van vooruitgang.
Yinka Kuitenbrouwer
Yinka Kuitenbrouwer (*1990, Amsterdam) behaalde in 2014 haar Master drama aan het KASK (Gent). In haar werk zoekt zij als theatermaker en actrice steeds naar communicatie en confrontatie met haar publiek, of ze nu in een klassiek stuk speelt of een intieme huiskamerperformance maakt. Oprechtheid en directheid staan in haar maken en spelen steeds centraal.
De voorstelling HonderdHuizen (2015) zette haar in één klap op de kaart in het Vlaamse en Nederlandse podiumlandschap. Met deze intieme voorstelling gebaseerd op honderd gesprekken over thuis werd ze geselecteerd voor Circuit X, en op het Fringe Festival in Edinburgh kaapte ze een Fringe First Award en een Total Theatre Award weg.
In september 2017 ging haar jongste voorstelling Kan dus niet in première. Een nieuwe documentaire voorstelling op basis van gesprekken en ontmoetingen met jongvolwassenen in de psychiatrie.
Daarnaast speelt/speelde Yinka Kuitenbrouwer mee als actrice in verschillende producties zoals The Wetsuitman van Het Kwartier vzw (première maart 2019), De Vrijetijdsmens – studie #2 van l’hommmm, Chaos van geluidstheatergezelschap Tuning People en De Grieken van het Gentse collectief KIP.
Q&A met Yinka
- Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?
Alain Platel, David Grossman, Björk, Maria Luiselli
- Als je je creatie/project in een gevoel zou omschrijven, welk zou dat dan zijn?
Grote bezorgdheid in een combinatie met (verlangen naar) hoop
- Welk boek/film/muzieknummer leunt nauw bij het thema van jouw residentie aan?
Wat op het spel staat van Philip Blom, De geschiedenis van de Vooruitgang van Rutger Bregman.
- Hoe wil je dat de wereld er binnen 20 jaar uitziet?
Ik hoop op een wereld met een (westerse) maatschappij die tot inzicht is gekomen en dat de manier van leven is meer aangepast op wat onze aarde aan kan. Meer delen, minder consumeren, meer lokaal, meer samen.
- Wat houdt je ’s nachts wakker?
Eerlijk gezegd zijn dat vooral dingen op mijn To Do lijstjes die moeten worden afgewerkt.
En tijdens het werken aan deze voorstellingen herbeleef ik vaak ook de gesprekken die ik met alle mensen heb gevoerd, de indruk die dat heeft achtergelaten en hoe ik dat allemaal kan/wil/zal samenbrengen in mijn voorstelling.
Residentieproject: Morgen werd alles anders

Een documentaire onderzoeksvoorstelling over onze verantwoordelijkheid voor de toekomst en de prijs van vooruitgang.
Hoe kijk jij naar de toekomst?
Gaat onze wereld erop vooruit of achteruit?
Was vroeger alles beter?
Hoe denk je dat de wereld er over twintig jaar uit zal zien?
Hoe wíl je dat de wereld er over twintig jaar uit zal zien?
En wat ga jij daaraan doen?
Yinka Kuitenbrouwer maakt, net als in het bejubelde HonderdHuizen, een documentair project op basis van persoonlijke gesprekken en ontmoetingen, ditmaal met mensen uit verschillende generaties en verschillende landen. In een intiem audio- installatieparcours over de toekomst en de prijs van vooruitgang verweeft ze verschillende perspectieven en verhalen, van persoonlijke twijfels rond het moederschap tot ecologische maatregelen in Europa en de bouw van een dam in Zambia.
Na vier weken residentie in Amsterdam, werkt Yinka nu in Oostende verder aan deze documentaire voorstelling, die in september 2019 in De Grote Post (Belgische) première zal gaan.