Is er iets leuker dan dingen bij te leren, als een spons nieuwe kennis op te doen? De beste leermeesters om die kennis door te geven, zijn zij die met passie hun vak uitoefenen. Tine Van Aerschot stelde een poel van enthousiaste ‘lesgevers’ samen voor haar Klas Van Tine. Elke eerste donderdag van de maand zet ze de deuren van het kleinste en intiemste lokaaltje van De Grote Post open voor de nieuwsgierige, weetgrage, naar kennis en verwondering hongerende medemens.
De eerste lesgever, is marien bioloog Jan Seys. Gebeten door alles wat met de zee en de kust te laken heeft, wijdt hij ons op 11 oktober in in de mysterieuze wereld van plankton.
Voor De Grote Toets legden we hem alvast enkele vragen voor over zijn vakgebied. Met Grote Onderscheiding geslaagd, of wat had je gedacht! Heb je zelf vragen? Noteer ze en breng ze mee naar De Klas van Tine. Want zij die hun vinger opsteken, hebben een beentje voor.
Kun je in drie zinnen uitleggen wat plankton is?
Het woord ‘plankton’ stamt uit het Oudgrieks en betekent ‘dat wat zweeft’. Men doelt er mee op levende organismen, klein en groot, die zweven in het water (zoet, brak of zout) en niet tegen de stroming op kunnen. Alle microscopisch kleine algjes en heel wat mini-waterdiertjes zijn dus plankton, maar ook kwallen behoren tot het plankton. Vissen en zeezoogdieren niet, die beslissen immers zelf waar ze heen zwemmen.
Kunnen wij overleven op plankton?
Plankton vormt de basis van het voedselweb in zee. Zonder plantaardig plankton – dat mits zonlicht + CO2 + voedingsstoffen – zijn eigen lichaamsstof kan opbouwen (vandaar de term ‘primaire producenten’) zou vrijwel alle andere leven in zee verhongeren. Zelfs de diepzee, waar geen zonlicht doordringt, teert voornamelijk op neerdwarrelend plankton. En vermits zelfs grote haaien en walvissen kunnen overleven puur op plankton, moet het ook voor mensen wel een rijke voedselbron vormen.
Kun je verschil zien tussen plankton en microplastiek?
Plankton zijn levende diertjes of plantjes, met alle daaraan verbonden eigenschappen. Microplastiek is uiteraard dode materie opgebouwd uit diverse soorten kunststof.
Wat fascineert je het meest aan de zee?
Moeilijk te zeggen … Er is zoveel fascinerends te ontdekken eens je onder het zeeoppervlak de diepte induikt. En ook boven water laat de zee het zogenaamde ‘Blue Mind’ effect gelden: de zee kalmeert en stimuleert tezelfdertijd!
Wat brengt de toekomst van de zee?
Met een boutade kun je stellen dat de eeuw van de zee is aangebroken!
Met een groeiende wereldbevolking en steeds minder ruimte en uitputtende grondstoffen aan land, kijkt men naar de oceaan en haar randzeeën om hierop een Blauwe Economie te bouwen. Offshore windenergiewinning, diepzee metaalwinning, maricultuur, winnen van medicijnen uit zee … het zijn maar enkele voorbeelden van deze toekomst. Kunst is natuurlijk om het benutten van die kansen op een duurzame wijze te laten geschieden.
De Klas van Tine op 11.10.2018 – 20:00 u. – € 6 – meer info en reserveren.
Ook op 08.11, 13.12, 14.02, 14.03, 11.04 en 09.05