Mardulier en Deprez is opnieuw in residentie. Het duo gebruikt circus als medium om interacties tussen mensen, mens en omgeving, mens en object in kaart te brengen. Zelf omschrijven ze hun werk als ‘anekdotisch circus’ en ‘performatieve experimenten’. Hun residentieproject in De Grote Post stellen ze voor als ‘Zoeken naar je zelf’. Niet dat ze een antwoord zullen vinden want beide heren werken niet toe naar een eindproduct. Mardulier en Deprez probeert om het artistiek proces zichtbaar te maken. Het proces en product zijn grotendeels hetzelfde.
Portret © Janine Lok, bewerking Mardulier en Deprez
Wie is Mardulier en Deprez?
Mardulier en Deprez bestaat uit het kunstenaarsduo Ruben Mardulier (1993) en Michiel Deprez (1989). Beiden alumni van de Academy for Circus and Performance art in Tilburg. Ze zien circus als een medium dat draait om interacties tussen mensen, mens en omgeving, mens en object. Een onderzoek naar de mogelijkheden van mensen en dingen. Deze interactie en dit onderzoek zijn het fundament van hun werk. Ze ontmantelen circus van zowel vormelijke (de act, de voorstelling) als structurele conventies (de disciplines) en komen zo tot nieuwe vormen van circus.
Wie benieuwd is naar hun werk moet zeker naar De Kortste Nacht van Acht tot Acht komen. Tijdens deze slapeloze nacht experimenteren ze met … slaap.
Ruben Mardulier keert dit seizoen een aantal keer terug naar De Grote Post. Je kan hem ook aan het werk zien tijdens Red Haired Men van Alexander Vantournhout en tijdens 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 van Camille Paycha.
Meer over hun werk op www.mardulierendeprez.com. Of op hun Youtubekanaal.
Zoeken naar jezelf
Ze bestempelen hun residentieproject zelf als: ‘Zoeken naar jezelf’. Het duo werkt op verschillende fronten tegelijk, alles is mogelijk, binnen het veranderlijke veld van hun gedeelde interesses stellen ze geen grenzen. Mardulier en Deprez probeert om het artistiek proces zichtbaar te maken. Het proces en product zijn grotendeels hetzelfde. Ze bereiden zich voor op hun volgende performance waarbij ze zich focussen op digitalisering. Samen met publiek onderzoeken ze het thema miscommunicatie en de waarde van privacy. Kan technologie ons helpen met de vraag: ‘Wie ben ik?’
Q&A met Mardulier en Deprez
- Wie of wat is jullie grote inspiratiebron?
Kunst van de jaren 60, maar ook van alle periodes ervoor en erna, tevens ook alles wat niet kunst is.
- Als jullie jullie creatie/project in een gevoel zou omschrijven, welk zou dat dan zijn?
Gedeeld, naïef enthousiasme
- Welk boek/film/muzieknummer leunt nauw bij het thema van jouw residentie aan?
Een kruising tussen Koyaanisqatsi en The Most Satisfying Video Ever op Youtube.
- Wat houdt je ’s nachts wakker?
Ruben: ‘Het tuten van de toilet en bijkomende lekkages in mijn appartement.’ Michiel: ‘eenzaamheid.’