Artiesten zijn ook maar gewone stervelingen die net als jij en ik na een zware werkdag nood hebben aan een plek om even uit te rusten, een luisterend oor, een bed om in te slapen en ’s ochtends een stevig ontbijt dat hen weer op weg helpt.
De Grote Post heeft geen accommodatie om residenten te slaap te leggen en daarom doen we een beroep op gastvrije Oostendenaars met een slaapkamer op overschot.
Waarom zou je een artiest laten logeren? Omdat je er veel energie van terugkrijgt. Dat vertelt Lies Van Lierde mij. Zij woont in het centrum van Oostende en laat regelmatig artiesten logeren. We mochten even een kijkje nemen.
Het is niet moeilijk haar huis te herkennen. De ramen aan de gevel zijn beplakt met affiches van De Grote Post en Chambres d’O. Hier woont duidelijk iemand met een groot hart voor cultuur. Ze ontvangt mij in haar ruime woonkamer. Ik plof neer op de sofa en neem de ruimte in me op. Sobere inrichting met meubels waar een verhaal aan kleeft, hoge plafonds, veel licht en aan het einde van de woonruimte een eethoek met een tafel die ruimte biedt aan zeker tien personen. Het is er rustig toeven.
Hoe ben je op deze unieke plek terechtgekomen?
Lies “Vijf jaar geleden was ik op zoek naar een huis. Op een dag passeerde ik hier en zag dat dit huis te koop was. Er hing nog geen officieel bordje en daardoor was ik er snel bij. Het was liefde op het eerste gezicht en bovendien betaalbaar. Het is een beetje groot voor mij alleen en daarom heb ik vanaf het begin gasten ontvangen.
Ik heb dat altijd graag gedaan. In het begin liet ik gewoon mensen logeren, zonder iets te vragen maar op termijn werd dit een dure zaak. Als je voor tien gasten ontbijt moet voorzien dan ben je geruïneerd.” (lacht)
Nooit gedacht aan een B&B?
Lies “Ik werk voltijds als Groenontwerper voor de stad waardoor ik tijdens de week geen tijd heb om gastvrouw te spelen. De meesten komen ‘via via’ bij mij terecht. De link met De Grote Post is er omdat ik er vrijwilliger ben en in de Algemene Vergadering zetel. Deze manier van gasten in huis te nemen, is ideaal voor mij. Ze komen meestal aan in het weekend en blijven dan een week of langer.”
Wat komt er allemaal bij kijken?
Lies “Het klaarmaken van de kamer(s) uiteraard. Ik heb hier zes bedden op overschot dus in principe kunnen heel wat mensen blijven slapen. Als ze met veel zijn, leggen ze een matje op de grond. Verder voorzie ik ’s ochtends een ontbijt. Ik probeer hier wat in af te wisselen. De ene dag wat eitjes, de andere dag versgeperst sinaasappelsap … Ik ben ook het aanspreekpunt voor praktische besognes. Je kunt je niet voorstellen wat ze soms allemaal nodig hebben: fietslichtjes, laders … Dit stoort mij niet, integendeel het haalt mijn zorgende ik naar boven. (lacht) Ik vind het ook fijn om hen wegwijs te maken in Oostende, te tonen dat er meer is dan de zee. Ik neem hen mee naar minder voor de hand liggende plekken zoals de bio pluktuin om groenten te oogsten.”
Wat krijg je ervoor in de plaats?
Lies “Het zijn inspirerende mensen. Doordat ze zo met hun creatie bezig zijn, zitten ze in een zekere concentratieflow en dat werkt rustgevend of inspirerend voor jezelf. Het is ook een fijne gedachte dat je iemand kunt helpen in zijn/haar proces. Ze werken overdag zo hard dat ze nood hebben aan een plek waar ze tot rust kunnen komen, waar niets moet. Ik hou me op de achtergrond, dring me niet op. Als ze mij iets vragen dan zal ik daar met plezier op ingaan maar anders laat ik hen in hun stilte. Ik zet me ook niet mee aan de ontbijttafel, al gebeurt dat wel eens, zeker als ze blijven zitten. ’s Avonds koken ze hun eigen potje. Ik kom pas laat thuis van mijn werk en dus is koken voor een gezelschap niet haalbaar. Soms nodigen ze mij uit om mee te eten. Als er vrienden of familie verblijven, is dat de ongeschreven regel. (lacht) Wat ook interessant is, is dat je een inkijk krijgt in hun creatie. Vanop een afstand ben je getuige van hoe de voorstelling groeit, wat er mis kan gaan, waar de valkuilen zijn …”
Wie heeft hier zoal gelogeerd?
Lies “De grootste groep die ik gehad heb, waren de gasten van het Bad van Marie. Soms kampeerde hier meer dan zijn hier blijven slapen. Jan Martens bijvoorbeeld, is een jeugdvriend van me. Ik leerde hem zelfs op een trouwfeest in Polen enkele posities en een aantal termen uit het ballet. En Louis Vanhaverbeke, een rustige jongen. Het zijn allemaal makkelijke gasten. De moeilijke gevallen trek ik niet aan. Het is ook fijn om ze achteraf opnieuw tegen te komen. Zo was ik onlangs op het Nederlandse festival Oerol en kwam ik daar Rita Hoofwijk, die tijdens Chambres d’O in mijn huiskamer optrad, tegen. “Zelfs hier ken jij mensen”, zei mijn lief verwonderd. Zo zie je maar, Zo zie je maar, het is een kleine wereld.”
Leg een artiest te slaap
Heb jij een kamer of een bed op overschot? Wil je ook, net als Lies, gedurende een korte periode artiesten laten logeren en in de watten leggen? De residenten die in De Grote Post komen werken, verblijven hier één tot twee weken. Het enige wat ze wensen is een bed, rust en een ontbijt. De Grote Post vergoedt de onkosten van hun verblijf.
Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar benieuwd@degrotepost.be